ישראל וסוריה: נורמליזציה או מלחמה?

ישראל וסוריה: נורמליזציה או מלחמה? כל הפרסומים / סוריה

המזרח התיכון שוב סוער והפעם – עימותים אלימים בסוריה. ישראל שוב מגיבה בכוח – ולא ביוזמה מדינית. מנכ"ל מכון מיתווים, גיל מוסריאנו, מנתח את כשלי המדיניות הישראלית כלפי סוריה וקורא לחשיבה אסטרטגית חדשה

בימים האחרונים שוב הפתיע המזרח התיכון: בעוד הדרג המדיני בישראל מדבר על הזדמנויות נורמליזציה עם מדינות ערב, כולל סוריה, המציאות כפתה סדר יום אחר – עם פרוץ קרבות בסוריה בין בדואים לדרוזים, שגררו התערבות של המשטר החדש. בתגובה, מאות דרוזים ישראלים חצו את הגבול לסוריה, וכוחות צה"ל תקפו בדמשק. "אנחנו מגיבים לאירועים במקום לעצב אותם," אומר גיל מורסיאנו, מנכ"ל מיתווים, בשיחה מיוחדת.

לדבריו, ממשלות ישראל בעשור האחרון בחרו לפעול מול סוריה כמעט אך ורק באמצעים צבאיים. "מאז ההשתלטות של המורדים על דמשק לא הייתה לישראל מדיניות של ממש. כל תגובה הייתה בסגנון 'פצץ את בנק המטרות ותראה מה ייצא מזה'."

מורסיאנו מזהיר מהעדר חשיבה אסטרטגית: "בעוד מדינות האזור והמערב עוסקות בהסדרים מדיניים לעתיד סוריה – כולל סעודיה, איחוד האמירויות, טורקיה ורוסיה – בישראל כלל לא מתקיים דיון על אינטרסים ארוכי טווח. מה העמדה הישראלית כלפי המשטר החדש? כלפי הדרוזים והכורדים?".

לדבריו, ישראל מודרת ממעגל קבלת ההחלטות האזורי על שיקום סוריה. "מדובר בפרויקט של מאות מיליארדי דולרים. ישראל אפילו לא שותפה לדיון. היא נתפסת כמי שיש לה כוח צבאי עצום – ואפס כלים אזרחיים או דיפלומטיים. כשהשחקנים האזוריים בונים מוסדות חדשים, צבא, כלכלה – ישראל לא שם. היא עסוקה באזורי חיץ וטקטיקות צבאיות שנכשלו בעבר. אם ישראל לא תשתלב בפרויקטים של שיקום אזורי, היא לא תוכל להיות חלק מהחזון האזורי החדש. הכניסה לשולחן המשא ומתן המדיני מחייבת סיום של המלחמה בעזה, וחזרה לשיח מדיני מול הפלסטינים".

לצפייה בשיחה המלאה ביוטיוב:

ניוזלטרצרו קשרתמיכה במכון