יש עם מי לדבר ויש על מה לדבר

Peace Summit / כנסים

ד"ר רועי קיבריק, מנהל המחקרים של מיתווים, לקח חלק בוועידת השלום העממית שהתקיימה בירושלים בסוף השבוע האחרון. בפאנל "יש עם מי לדבר", שוחח ד"ר קיבריק עם העיתונאי הפלסטיני מוחמד דראגמה, על התפקיד של מדינות האזור והקהילה הבינלאומית בסיום המלחמה ועלייה על המסלול הדיפלומטי וקידום שלום. "זה אפשרי וזה הזמן לסיים את המלחמה", אמר ד"ר קיבריק, "צריך לשחרר את החטופים ולעלות על המסלול המדיני". 

ביחס למעורבות הדרושה מצד הקהילה הבינ"ל, אמר ד"ר קיבריק כי הישראלים והפלסטינים צריכים עזרה ממדינות האזור והעולם: "לא יהיה קיום בר-קיימא של מדינות ישראלית ופלסטינית במנותק מהאזור. זה לא יחזיק לאורך זמן ולא יביא ליציבות ושלום". 

ד"ר קיבריק אמר כי בטווח הקצר המשימות החשובות שעומדות בפני הקהילה הבינ"ל הן:

◦ להשלים את ההסדרים לסיום המלחמה ועסקת החטופים
◦ להניע תהליך מדיני בין הישראלים והפלסטינים מוגדר בלוחות זמנים ויעד סופי של פתרון שתי המדינות
◦ בנייה ויישום של אסטרטגייה הומניטארית
סיפוק ערובות ביטחוניות ומנגנון אזורי להתמודדות עם איומים על היציבות
הצגת מכניזם בינלאומי שינטר ויאכוף את ההסכמים
הצגת תמריצים שיסייעו לשינוי דעת הקהל
תמיכה בצמיחתה של מנהיגות לגיטימית, חזקה ושוחרת שלום בשתי החברות

ובטווח הארוך:

בנייה מחדש של עזה כחלק מתהליך מדיני רחב המוביל לביסוסה של מדינה פלסטינית עצמאית
חיזוק מוסדות המדינה הפלסטינית העתידית
תמיכה ביישום פתרון שתי המדינות ופתרון סוגיות הליבה
בנייה של שיתופי פעולה אזוריים בתחומי הכלכלה, התשתיות והחברה לחיזוק היציבות
התמודדות עם השלכות משבר האקלים
קידום שגשוג ורווחה

"לא לשכוח את השיעור"

לדברי ד"ר קיבריק, "מדינות האזור עדיין זוכרות את השיעור שנלמד בשביעי באוקטובר, שלא ניתן לדלג על הסוגיה הפלסטינית, וכי היא תמשיך לעורר אי יציבות אם לא תיפתר. הן מוכנות להשקיע משאבים רבים למען מטרה זו, ולכן אנו גם רואים אותן פועלות ומנסות לקדם יוזמות חדשות. יש לוודא שהשיעור לא יישכח, יש חשש, והוא לא מנותק מהמציאות, שזה יקרה, ושמדינות האזור ינועו הלאה לשיתוף פעולה אזורי, תוך דילוג על הסכסוך. זו מציאות רעה לישראלים ולפלסטינים".

ד"ר קיבריק הדגיש כי מדינות האזור והקהילה הבינלאומית שמעוניינות לקדם הסדר, לא יכולות לעשות זאת לבדן ללא הישראלים והפלסטינים: "לא ניתן לכפות הסדר על הצדדים, ולא ניתן לעקוף את אחד הצדדים. יש הכרח במאמץ משותף ישראלי-פלסטיני-אזורי-בינלאומי. מה שעומד בפני הגשמתו הוא היעדר רצון פוליטי בקרב ממשלת ישראל הנוכחית. אולם, גם תחת התנאים הקיימים של היעדר רצון פוליטי, יש מה לעשות. יש לאמץ את האסטרטגיה של 'שלום צומח', ולקדם שינויים משמעותיים בשטח שיהוו בסיס איתן יותר לקידום שלום בעתיד. החדשות הטובות הן, שתומכי השלום ופתרון שתי המדינות הם הרוב המוחלט במזרח התיכון. עלינו לשתף פעולה ולהביא לשינוי בהנהגות הפוליטיות, לייצר רצון פוליטי, ולהגשים תהליך שלום".

ניוזלטרצרו קשרתמיכה במכון