מערכת היחסים המיוחדת של ישראל עם ארה"ב היא אבן יסוד במדיניות החוץ ובביטחון הלאומי של ישראל. בשנים האחרונות, לצד הקשרים ההדוקים בין רה"מ בנימין נתניהו לנשיא היוצא דונלד טראמפ, הצטברו אתגרים ומשקעים שערערו את המעמד הדו-מפלגתי של ישראל בפוליטיקה האמריקאית.
כניסתו של ממשל אמריקאי חדש מהווה הזדמנות לשינוי כיוון. לשם כך, על ישראל לפעול בראש ובראשונה לחיזוק המחויבות שלה לערכי הדמוקרטיה הליברלית ולקידום פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני.
חיזוק המחויבות של ישראל לערכי הדמוקרטיה הליברלית
רבות דובר לאורך השנים על הערכים המשותפים שבבסיס הברית בין ישראל לארה"ב. מנהיגים משתי המדינות התייחסו לכך כמעט בכל ביקור ומפגש. ואולם, בשנים האחרונות חלה נסיגה במחויבות של ההנהגה הישראלית לערכי הדמוקרטיה הליברלית, והדבר מעורר ביקורת גוברת בקרב קהלים מגוונים בארה"ב, בהם גם ידידים ותיקים של ישראל שנמנעו עד כה מלצאת נגד התנהלותה.
כוונות הסיפוח והמדיניות בשטחים, בריתות פוליטיות שכרת נתניהו עם מפלגות גזעניות, הדה-לגיטימציה למערכת המשפט וליריבים פוליטיים, היחס למהגרי עבודה ועוד משנים את הדימוי של ישראל בקרב רבים בארה"ב ומרחיקים ממנה קהלי יעד משמעותיים – בקהילה היהודית, במפלגה הדמוקרטית, בקרב הצעירים ובקבוצות מיעוטים. השאיפה של ישראל להשתייך למועדות המדינות הדמוקרטיות הליברליות הייתה תמיד מקור לגאווה עבור בעלי בריתנו בארה"ב. הממשל החדש בארה"ב יאתחל את המצפן הערכי האמריקאי לאחר ארבע שנות כהונתו של טראמפ, וחשוב שבארה"ב יראו בישראל שותפה לדרך, ולא כמי שהולכת בדרכם של מנהיגים פופוליסטים ובלתי-ליברלים.
קידום פתרון שתי-המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני
ישראל צריכה לקדם שלום עם הפלסטינים בראש ובראשונה כיוון שהוא מרכזי ונחוץ עבורה. אך מעבר לתועלות מבית, אימוץ מדיניות-חוץ תומכת שלום על ידי ממשלת ישראל תניב פירות גם בזירת יחסי החוץ, ובכלל זה ביחסים עם ארה"ב.
הנושא הפלסטיני, גם אם לא יעמוד בראש סדר העדיפויות של ביידן, יהיה אחד מתחומי מדיניות החוץ שבהם הממשל החדש עתיד לשנות כיוון ממדיניות טראמפ. ביידן צפוי לחזור ולתמוך בפתרון שתי המדינות, לחדש את האמון והיחסים שנפגעו עם ההנהגה הפלסטינית ולתת לכך ביטוי בצעדים קונקרטיים. בעוד מדיניות שכזו מצד הנשיא לא תהיה שונה מהותית מזו של הנשיאים האמריקאיים שקדמו לטראמפ, בקונגרס ובציבור האמריקאי השינוי גדול יותר. בקרב חוגים ליברליים ופרוגרסיביים, שהשפעתם נמצאת במגמת עלייה, גוברת הביקורת על מדיניות ישראל בשטחים והתמיכה בדרישת הפלסטינים להגדרה עצמית, שוויון וזכויות.
מיצוב מחדש של ישראל כמדינה שוחרת שלום, שחותרת לפתרון שתי המדינות, שמחפשת אפיקי הידברות עם ההנהגה הפלסטינית ושנכונה לפשרות טריטוריאליות תוך שמירה על אינטרסים ביטחוניים, יסייע לא רק לקידום השלום, אלא גם לחיזוק היחסים של ישראל עם גורמים פוליטיים וציבוריים מגוונים בארה"ב.
**המאמר פורסם באתר הזירה – דיפלומטיה ויחסי חוץ, 13 בינואר 2021.