
חודש ללא סיוע: תחזית הרעב בעזה מדאיגה מתמיד
ב-2 במרץ 2025 הפסיקה מדינת ישראל לאפשר את כניסתו של סיוע הומניטרי לרצועת עזה – פעולה שמובילה למשבר הומניטרי חמור שעלול להגיע בקרוב לרמות של רעב המוני, כך לפי נייר עמדה שפורסם על ידי פורום המומחים הישראלי לסיוע הומניטרי בעזה, בו חברה גם בר רפפורט, מנהלת פרויקט "קיימות מדינית-אקלימית" במכון מיתווים.
המסמך כולל ניתוח מבוסס מודלים של כמויות המזון שנותרו ברצועה ומצביע על סכנת קריסה של המערכת ההומניטרית.
מלאי הולך ואוזל
במהלך הפסקת האש האחרונה (19 בינואר – 1 במרץ) נכנס לרצועה סיוע הומניטרי, כולל מזון בכמות שאמורה הייתה להספיק לתקופה מוגבלת. אולם, לפי תחזיות שמרניות, המזון ששרד לאחר הפסקת האש יספיק – בתנאים אופטימיים – ל-209 ימים. בפועל, בשל אי-שוויון קיצוני בחלוקה, משפחות רבות עלולות להישאר ללא מזון תוך שבועות בודדים.
כבר עכשיו – סימני מצוקה
הדוח מזהיר שכבר ב-6 באפריל כ-2,700 איש עלולים למצוא עצמם ללא מזון כלל. עד ה-13 באפריל המספר צפוי לעבור את 7,900, ועד ה-20 באפריל – כ-17,000. בקרב ילדים, במיוחד מתחת לגיל חמש, תת-תזונה קיצונית יכולה להוביל לפגיעה מוחית בלתי הפיכה.
המערכת קורסת
לצד המחסור במזון, מדווח על מחסור בדלק שמונע הפעלת מתקני התפלה, מאפיות ובתי חולים. מערכת התיאום שנועדה להגן על צוותי הסיוע חדלה מלתפקד, דבר שמסכן את חייהם של העובדים בשטח.
קריאה דחופה לפתיחת המעברים
נייר העמדה קורא לממשלת ישראל לאמץ מדיניות פרואקטיבית של הכנסת סיוע הומניטרי, שתמנע את קריסת המערכת בעזה, תשיב את התקווה ותוכל לשמש גם בסיס לקידום פתרונות מדיניים רחבים – כולל סיום הלחימה והשבת החטופים.